duminică, 20 octombrie 2013

O ștampilă = o reușită

Toată viața am știut că viitorul meu e la catedră, chiar dacă sistemul de învățământ scârțâie pe ici, pe colo. Consider că ceea ce contează cu adevărat în această profesie e satisfacția că poți da mai departe cunoștințele tale celorlalți. Problema e că multe cadre didactice se rezumă să transmită informații brute, dar  uită ceva esențial: sufletul elevilor trebuie și el educat în continuare, la unison cu acumularea de cunoștințe.   


Ca viitor cadru didactic îmi doresc să îi învăț pe elevii mei că o activitate extracurriculară e o modalitate excelentă de a-ți petrece timpul liber, mai ales că în gimnaziu e încă timpul potrivit pentru a le insufla tinerilor adevăratele valori. Practicarea unui sport de performanță, participarea la concursuri sau olimpiade școlare, voluntariat, aș răsplăti orice faptă care sporește valoarea lui ca om. Dar cum catalogul și carnetul de elev sunt dedicate altor treburi cred că aș avea nevoie de niște ștampile... Mai precis, aș avea nevoie de o ștampilă specială (nu știu cât pare de amuzantă sau inedită), care să combine un smiley face și mesaje precum „Felicitări!” și „Well done!”. Pe lângă aceasta, aș vrea ca fiecare elev să aibă un carnet special în care să înregistrez fiecare implicare și la finalul anului școlar să tragem linie, iar cei mai buni, dar și cei care au dat dovadă de interes în acest proiect, vor fi premiați în careul festiv cu diplome, dar și cu premii simbolice. Astfel, elevii care acumulează în carnetele lor special create cele mai multe astfel de ștampile merită un premiu pentru a-i încuraja să continuie. Exemple de premii ar putea fi: pixuri cu mesaje/citate încurajatoare pentru cei care au acumulat cel puțin o ștampilă, iar primul clasat ar merita un pix cu ștampilă, personalizat, care să conțină numele lui însoțit de titulatura „Elev de onoare” pe care să-l folosească în următorul an de studiu inclusiv la semnarea extemporalelor. Pentru că ne mândrim cu cei care fac performanțe sau își oferă benevol ajutorul pentru a face din lumea asta o lume mai bună și credem în puterea exemplului. De cele mai multe ori elevii care obțin rezultate deosebite la olimpiade sau la diverse competiții școlare ori sportive, sau cei care au descoperit prin voluntariat dorința de a-i ajuta pe ceilalți, ba chiar și cei care timp de o săptămână s-au oferit să îngrijească plantele din sala de clasă nu sunt răsplătiți cu nimic, iar într-o lume în care latura materială este (din păcate) atât de importantă, cei mici trebuie să știe că onoarea și demnitatea sunt valori incontestabile. Trebuie să promovăm astfel de activități și să-i încurajăm pe tineri să nu se plafoneze în fața modelelor fără valoare morală promovate de mass-media, să nu rămână toată ziua la calculator pentru un joc fără sens în viața reală când în acel timp ar putea face ceva cu adevărat constructiv, dar mai ales plăcut.

În acest mod, prin puterea exemplului sper ca tot mai mulți elevi să treacă dincolo de rigiditatea sistemului de învățământ românesc și să-și descopere singuri calitățile, menirea, să constate singuri că notele primite la școală nu sunt unități de măsură pentru valoarea ta ca om, ci sunt doar niște cifre care atestă nivelul de cunoștințe al unei persoane la un moment dat în aproximativ 12 ani de studiu. Pare mult (ba poate și 18 ani pentru unii), dar după anii de școală notele devin irelevante și rămân să te definească comportamentul și sentimentele tale față de ceilalți și față de tine însuți!

Articol scris pentru SuperBlog 2013

2 comentarii: